Wat is Detectietraining?

Wat is Detectietraining?

Detectie training is een vorm van neuswerk waarbij de hond geleerd wordt om een specifieke geurstof of geurbron op te sporen. In de professionele wereld kun je daarbij denken aan drugs, explosieven, bacteriƫn, tabak of bijvoorbeeld geld.
De hond maakt door middel van een unieke houding (bv liggen of zitten) of door een uniek gedrag (bijvoorbeeld ‘bevriezen’) aan zijn handler duidelijk dat hij de gezochte stof gevonden heeft.

Je ziet professionele detectiehonden vaak aan het werk op locaties zoals luchthavens, goederenopslag in de havens en bij de douane.

Renate heeft diverse opleidingen gevolgd op het gebied van neuswerk voor honden. (O.a. 2 modules Neuswerk bij Tinley) Ook runt ze al bijna 6 jaar een speurhondenschool.
De speciale instructeursopleiding Detectie (Level I en Level II) heeft ze gevolgd bij het internationale professionele opleidingscentrum voor zoekhonden Scent Imprint for Dogs.  Daarnaast is ze ook gediplomeerd gedragstherapeut voor honden.(Dogvision)

Ook voor huishonden

Ook onze huishonden kunnen worden opgeleid tot detectie- en zoekhond. Deze uitdagende vorm van neuswerk niet alleen weggelegd voor honden uit zng. werklijnen!

Detectiewerk heeft een aantal overeenkomsten met het speuren; de hond werkt ook hier zelfstandig, met weinig hulp/begeleiding van de handler, er wordt getraind op een hondvriendelijke wijze, met gebruik van de clicker (dat vergt de nodige vaardigheid van de handler, maar vrees niet, daar gaan we samen aan werken šŸ˜‰ ) En ook bij detectie training is het de taak van de handler om zijn hond goed te ‘leren lezen’.

Verschillen met speurhonden zijn er ook; een praktijkspeurhond werkt altijd aan een lange lijn en krijgt van te voren een sample van de geur van de vermiste persoon om aan te snuffelen. Op die manier weet hij welke geur hij moet volgen. Een detectiehond werkt soms los, soms aan de lijn en wordt aan het begin van de training ‘ingeprent‘ op een bepaalde geurstof, bijvoorbeeld wiet, of, om het wat onschuldiger te houden voor onze huishonden, bijvoorbeeld kaneel, vanille, rooibosthee, nootmuskaat. Je kunt zelf bepalen welke geur je je hond wilt laten zoeken.

Dat betekent in de praktijk dat als de hond in de werkmodus gebracht wordt, hij geen voorbeeld nodig heeft. Hij weet dat als hij ergens in de ruimte waar hij moet zoeken kaneel aantreft, hij dit moet melden aan zijn handler. En voila, we hebben een detectiehond!

Was het maar zo simpel.

Er gaat een groot aantal trainingsstappen aan vooraf….!

15555Trainingsopbouw

We starten bij detectie training eerst met het kijken naar de individuele hond. Waar gaat hij voor? Is hij gek op voer, of doet hij alles voor dat leuke blauwe pluche vliegtuigknuffeltje?
Motivatie bepalen is dus stap 1. En daar vandaan gaan we verder.

Bij onze detectie training besteden we uitgebreid aandacht aan het goed opbouwen van de basis. Alleen honden met een goede basis worden straks succesvolle detectiehonden in de grote zoekruimtes. Een goede basis is niet alleen van belang voor de hond, ook de handler moet weten wat hij aan het doen is en vooral waarom het op die manier moet. Daarom maakt de theoretische onderbouwing ook deel uit van de lessen.

De lessen worden gegeven in groepjes van 4 honden met hun begeleider. De honden werken om de beurt in de zoekruimte. De honden die niet aan het werk zijn wachten in de auto. Het is dus belangrijk dat je hond al gewend is aan het alleen verblijven in de auto!  Op deze manier zijn deze lessen dus ook geschikt voor reactieve honden. Er vindt gĆ©Ć©n contact tussen de honden plaats! 

Het is geen cursus met een kop en een staart, maar iedereen gaat werken aan zijn eigen leerplan. We volgen daarbij de te behalen levels van Scent Imprint For Dogs (SIFD). Je kunt, als je dat wilt, toewerken naar een certificaat. Toetsing vindt plaats door je eigen plaatselijke instructeur, maar bij de vervolglevels zullen er ook beoordelingen plaatsvinden door SIFD. Maar je kunt natuurlijk ook de lessen volgen zonder examen af te leggen.

Lesinhoud

Iedereen werkt dus in zijn of haar eigen tempo en op het eigen nivo. In de loop van de lessen:

 • weet je wat jouw hond motiveert
 • kan je hond de aangeleerde stof aanwijzen  (melden) tussen andere stoffen
 • kan je hond de aangeleerde stof aanwijzen in verschillende omhulsels in 1 ruimte
 • leer je werken met de clicker of een clickerwoord, en leer je timen
 • weet je hoe je op een verantwoorde (schone) manier met de geurbron om moet gaan
 • leer je hoe geur zich gedraagt
 • leert je hond om te gaan met externe prikkels tijdens het werk (werkconcentratie opbouwen)
 • leer je hoe je hygiĆ«nisch en schoon werkt met de omhulsels (geurboxen ed)
 • weet je hoe een hond zijn neus gebruikt, en weet je waarom een hond dat beter kan dan een mens 
 • kan je hond zelfstandig een ruimte afzoeken op de aangeleerde geurstof
 • weet jij hoe je je hond daarbij moet begeleiden 
 • kun je je detectiehond ‘lezen’ 
 • kun je zelf bedenken waarom sommige zoekacties moeilijker zijn
 • ga je met je hond naar echte zoeklocaties zoals grote winkels en bedrijfshallen en ga je ‘ real case scenario’s ‘ uitwerken
 • leer je zelf een zoekplan op te stellen
 • weet je hoe je een logboek voor je hond bij moet houden
 • kan je hond meerdere verschillende aangeleerde stoffen detecteren
 • kun je diverse certificaten behalen en deelnemen aan een detectietoernooi
 • ben je volledig hooked aan detectie……

De lessen duren 1,5 uur en worden om de twee weken gegeven op de donderdagochtend. 
Locatie: Basislocatie Lierop
De lessen vinden eerst plaats in een overdekte verwarmde zoeklocatie in de omgeving van Helmond. Vanaf level 2 worden de lessen ook gegeven op externe zoeklocaties. 
Kijk hier voor meer informatie en de tarieven.

Wat heb je nodig voor de lessen?

 • voldoende zachte lekkere kleine hap-slik-weg beloninkjes
 • 2 (bijna) identieke speeltjes waar je hond dol op is (van een niet te groot formaat)
 • een clicker
 • een notitieschrift  en pen om jullie vorderingen te noteren (logboek)
 • een hond die zonder problemen alleen in de auto kan verblijven als de andere honden aan de beurt zijn