Cursisten vertellen

Dizzy augustus 2015Jeannette met Dizzy de Grote Poedel (24-08-2015)
Sinds april 2015 wordt Renate met grote regelmaat door ons teruggevonden in de Stiphoutse bossen en hebben wij haar iedere keer nog kunnen bevrijden uit onhandige lighoudingen tussen struiken en diepe greppels. Wij zijn daar erg blij om, want de trainingen van Renate zijn gewoon te leuk om te moeten missen. Alles draait bij Renate namelijk om plezier, zowel voor hond als baas. Onze puber Dizzy is nu 9 maanden en vorig weekend hadden wij weer een speurtraining. En wat ging ze als een speer! Haar concentratie en neuswerk worden steeds beter en ik word handiger in de lijnvoering en de verschillende looptempo’s. Haar plezier in het spel is zo groot, dat het voor haar niet meer uitmaakt welke sporenloper zij moet opsporen tijdens de training. Ook worden de speurafstanden steeds langer.

Vanaf de eerste training is Dizzy trouwens al super fanatiek en verliest ze haar aandacht voor het spoor niet. Zo ben ik een keer lelijk te val gekomen in het bos. Dizzy keek alleen maar even achterom en vervolgde het spoor weer ongestoord zodra ik omhoog gestrompeld kwam. Ook leer ik Dizzy steeds beter lezen in allerlei situaties en vind ik de theorie en praktijk van het geurspoor (zoals verwaaiing) erg interessant. Wat het praktijkspeuren tot slot voor ons extra leuk maakt, is dat mijn man ook mee kan trainen. Voor hem is Dizzy de eerste hond en hij heeft nooit kunnen vermoeden dat het zo gaaf is om met een hond te werken en hoe het de band met elkaar versterkt.

Wij kijken dan ook iedere keer weer uit naar onze training met Renate in de mooie bossen en natuur rondom Eindhoven. Want haar mooie speurlocaties, passie, kennis van zaken, enthousiasme, humor en kippenvelmomenten hebben ons verslaafd gemaakt aan deze mooie hondensport!

lisette en abby 28-01-2014Lisette met Abby het Markiesje (28-01-2014)
Abby en ik speuren sinds augustus 2013 bij Renate en hebben er inmiddels 11 lessen op zitten. Aan stoppen denken we nog lang niet want het is echt GEWELDIG!! Dat bleek al meteen tijdens onze eerste les, Renate zoeken is het allerleukste dat er is. Oké ze kreeg in het begin stukjes worst maar die heeft ze nu niet meer nodig, zoeken is haar passie geworden.
We zijn nu zo ver dat we “blind” mogen starten, Abby en ik zien Renate niet voor we gaan speuren, er ligt op een plek in het bos een zakje klaar met een lapje stof met de geur van Renate. Nou dat zakje hoeft niet eens open hoor, ik krijg amper de tijd om haar speurlijn aan haar tuig te klikken want zodra ze de geur van Renate opvangt gaat ze ervoor.
De hele speursessie vergt van ons allebei onze opperste concentratie, ik laat alles aan Abby over en probeer haar niet te storen. Abby speurt vooral op de grond en volgt Renate’s voetsporen precies, ze kent inmiddels het verschil tussen een oud en een nieuw spoor. Ze werkt ieder kruispunt perfect uit en laat zich zelfs niet van de wijs brengen door “instinkers” van Renate die soms een pad een stuk inloopt en dan omdraait om daarna een andere kant op te gaan. Fietsers, andere honden, trimmers, paarden, niets kan haar uit haar concentratie halen. En dan……jaaa, gevonden in een greppel, of op een hoge zandberg of ergens van het pad af midden in het bos!!!! Een uur is zo om en Abby is aan het eind heel moe maar vooral heel voldaan, dat geldt ook voor mijzelf trouwens.
Door op deze manier samen te werken met Abby hebben zij en ik een nog sterkere band gekregen. En ik heb zoveel geleerd en leer er nog steeds iedere les nieuwe dingen bij.

Meinou en ChennaMeinou met Chenna de Witte Herder (27-1-2014)
Met Chenna ben ik sinds Juni 2013 gaan speuren bij Renate. Het leek me leuk om eens een proefles te nemen om te kijken of we het leuk vonden.Ik stond verbaasd te kijken hoe goed ze het deed om via een aangeboden vreemde geur iemand op te zoeken die ze geheel niet kent. Van een vreemde mevrouw krijgt ze een lekker stukje vlees aangeboden en nu gaat ze ineens zomaar weg, en ze roept mijn naam en en en……., ze snapt er niets van. Ze kijkt me aan met de blik van wat is dat nou, krijg ik lekkers en dan gaat ze er vandoor! Dan krijg ik via portofoon te horen dat ik de geur van Renate mag aanbieden aan Chenna, de lijn van halsband naar speurtuig te klikken, en Chenna opdracht te geven om te gaan zoeken. Nou dat heb ik geweten, wat een ervaring, als een witte tornado was Chenna weg, neus op de grond en trekken maar, kop omhoog en trekken, neus naar beneden en omhoog alles en iedereen wat we tegen kwamen was niet interessant, totdat ze Renate had gevonden. Geweldig, zo blij dat ze dan is.

Op dit moment hebben we 9 lessen gehad, waarin we al van alles hebben meegemaakt, zoals sporen op kleine ATB paadjes, grote maar ook kleine kruisingen, T- splitsingen, tegemoet komende personen of dieren, geen wind of stevige wind. Het schijnt Chenna bijna niets te deren, ze wil maar 1 ding en dat is Renate vinden. Het worstje bij de start of bij het einde van het spoor vindt ze niet belangrijk; alleen het speuren naar Renate vindt ze al geweldig. Als ze haar gevonden heeft dan is ze enorm blij. Ze krijgt dan wat te drinken, ze krijgt wat rust en dan gaan we er weer voor. Maar na 1 uur speur lopen is ze ook helemaal voldaan.
Wanneer we weer naar huis keren heb ik geheel geen kind meer aan Chenna. Helemaal voldaan ligt ze al te slapen voor we thuis zijn. Dromen naar een volgende keer in de bossen van Mierlo……

ZofskyMargje met Zofsky en Tesla (22-05-2013)
Met Zofsky mijn Poolse herder en Tesla mijn Australian shepherd ben ik gaan speuren bij Renate. Het is ongelooflijk leuk om samen met je hond iemand te gaan zoeken, en vooral dat het nog lukt ook! Het is elke keer weer magisch als het je hond gelukt is om Renate te vinden puur op geur. Honden hebben duidelijk een hele andere wereld dan mensen met hun neus.

Ook is het heel leuk om te zien hoe verschillend 2 honden speuren. Zo gaat Zofsky (9jaar) geconcentreerd snuffelen en werkt ze heel precies, Tesla (2 jaar) gaat vol gas weg en die moet nog een rem krijgen van mij anders heb ik heel het bos gezien. Maar afgelopen week toch een spoor van 1.3 km gelopen met Tesla en foutloos Renate gevonden. Dit is een hele leuke en verslavende activiteit met je hond! Ik hoop het nog lang te kunnen doen!

Rinus en PojkeRinus met Pojke de Border Terriër (16-4-2013)
Wat leuk als de speurcursisten zo enthousiast zijn geworden van het Praktijkspeuren dat ze er zelf over gaan bloggen! Rinus heeft met zijn Border Terriër Pojke helemaal de smaak te pakken.

Lees hier de blog van Rinus.

 

Borderterrier EddyThessy en Kim (08-01-2013)
Eddie, onze 2-jarige Border Terriër, staat met baasje Kim en trainster Renate op het bospad terwijl ik weg loop. Ik draai me om, roep Eddie nog een keer en loop verder. Eddie piept en jankt en gaat enthousiast in de lijn hangen. Zo zie ik dat hij heeft begrepen dat hij me dadelijk mag komen zoeken. Ik heb de portofoon om mijn nek en heb de strikte instructies van trainster Renate goed in mijn oren geknoopt over hoe te lopen. Eerste pad links, het pad helemaal volgen tot kruising en dan links. Daar moet ik me na ongeveer vijftig meter vlak langs het pad achter een boom of struik verstoppen. Ik loop het pad, een lang spoor, stap flink door en als ik  na een poosje op mijn plaats ben geef ik dat door via de portofoon. Ik ken het bos waar we vandaag werken niet en het voelt altijd gek om ergens te lopen waar ik de weg niet ken. Een beetje een Hans en Grietje gevoel….

Lees het hele artikel dat Thessy en Renate samen schreven voor het Border Terriërblad >>
Blog en over Eddie >>

Rob en MonkRob en Monk de Labrador (24-10-2012)
Ik ben met Monk gaan speuren omdat ik vanwege mijn werk veel van huis ben en Monk daardoor soms langer alleen is dan ze zou willen. Met het speuren hoop ik de band tussen mij en Monk te versterken. We hebben er nu 4 lessen opzitten en het gaat uitmuntend! Voor Monk is dit een hele intensieve maar vooral leuke uitdaging waar ze al haar kwaliteiten (reukvermogen, onuitputtelijk enthousiasme en doorzettingsvermogen) in kwijt kan. Voor mijzelf is het een hele leuke manier om mijn hond beter te leren kennen.

De manier waarop Renate de lessen geeft, een combinatie van het delen van kennis en een gepaste dosis humor, maakt dat het een leerzame maar vooral ook ontspannende bezigheid is. Het was wel even wennen dat het niet een cursus is met een kop en een staart. Dat is bij de gebruikelijke puppytrainingen natuurlijk wel het geval. Maar juist omdat je niet binnen een bepaalde tijd naar een speciaal eindresultaat toe moet werken maakt voor mij dat we telkens weer op een speelse manier aan de slag kunnen gaan. Voor mij is het hoofddoel dat Monk zich goed vermaakt waardoor het voor mij een hele dankbare bezigheid is die nog heel lang mag blijven duren.

Rianne en Snif  de kruising Bordercollie(10-10-2012)
Vandaag weer gespeurd met Snif. Als Renate wegloopt, is er weinig aansporing nodig om te gaan zoeken. Zo gaaf om te zien hoe ze elke les vooruit gaat, hoe zelfstandig dat ze haar weg kiest en hoe duidelijk ze het aan me aangeeft als ze het even niet meer weet. De heldere feedback die ik van Renate krijg als Snif haar heeft gevonden, kan ik meteen toepassen. Het vertrouwen tussen mij en Snif wordt van beide kanten groter bij elk spoor. Aan het eind van de les loop ik met een smile van oor tot oor. En die is de rest van de dag niet meer verdwenen!

praktijkspeurenOlivia en Joep (26-08-2012)
“Joep is een Schipperke en is onvermoeibaar, zowel fysiek als mentaal. En alhoewel ik veel dingen met hem onderneem had ik tot nu toe niets kunnen vinden wat hem geestelijk bezig houdt. (hij kan b.v. 10 km langs de step meerennen en bij thuiskomst pakt hij dan eerst zijn bal om te spelen….) Ik ben toen eens gaan nadenken waarmee ik Joep wat meer uitdaging zou kunnen geven en kwam al snel bij het praktijkspeuren uit en ben ik een proefles gaan volgen bij Dogadvice Hondenspeurtraining. 

En zowaar, bij de proefles was Joep zowaar na een uur moe, hoeraaaaaa.
We hebben inmiddels 3 lessen gehad en hij doet het al best wel goed. Hij staat te trappelen en te janken van ongeduld, want hij wil zo graag die aardige Renate zoeken. Ik hoop nog lang met Joep te kunnen speuren, want wij vinden het echt fantastisch om te doen.” meer lezen >>

20121208_104415 - kopieInge, Tessa en Meg (2-07-2012)
“Om het leven van onze hond wat meer inhoud te geven, wandelen en rennen geeft een hond maar een bepaalde hoeveelheid voldoening, hebben mijn dochter en ik besloten om bij Renate in de leer te gaan. Meg is een twee-jarige duitse herder die graag haar hersens gebruikt. De eerste proefles was al meteen een succes!

Na wat uitleg door Renate, op zo’n manier dat er van ons ook wat nadenk werk werd gevraagd, kon het spel beginnen. Meg had een tuig aan en kreeg een 10 meter lange lijn eraan gekoppeld. Met wat lekkers werd ze verleid om Renate te zoeken. Al het begin is moeilijk maar na twee keer proberen ging er bij Meg een lichtje branden! ” Oh baas, moet ik die mevrouw gaan zoeken?” en weg was ze. Om de spanning die er bij haar was opgebouwd iets te verlichten, mocht ze na het speuren even spelen met haar flos. En daar gingen we weer! Iedere keer een beetje moeilijker maar Meg krijgen we niet gek.

Wat een leuke hobby is dit! Plezier voor baas en hond en opbouwen van conditie krijg je er gratis bij. Mijn hond moet haar hersens gebruiken en ik moet haar vertrouwen, de band wordt versterkt, mooier kan het niet….”
(22-05-2013) Lees nu de update over de speuravonturen van Meg.                                                                                                        

Anette en Lara (30-06-2012)
“Vanochtend met Lara weer naar speurles geweest bij DogAdvice. Ze deed het echt super goed. Zo goed dat ik het voor mij een nog grotere uitdaging is goed met de speurlijn om te gaan 🙂 Het is zo leuk om deze hond, die in het verleden zo veel is aangemoedigd, nu uit zichzelf helemaal los te zien gaan. Daarom alleen al vind ik Praktijkspeuren echt een superleuke hondensport. ”


Marijke en Inka
 (25-05-2012)
“We hebben weer een nieuwe verslaving ontdekt, speuren! Met mijn hond Inka (4 jaar), heb ik eerder gehoorzaamheidscursussen en jachttraining gedaan. Het is een hond met een eigen karakter, die houdt van uitdaging, maar ook snel het bijltje erbij neergooit als de uitdaging weg is. Alle cursussen die ik tot nu toe met haar gedaan heb waren het voor Inka net niet…. Totdat we speuren hebben ontdekt!

Inka kan hierin volop haar drift en zelfstandigheid kwijt en het is geweldig om haar vol enthousiasme met haar neus te zien werken. In tegenstelling tot andere cursussen waar ze op een gegeven moment verveeld was, is ze nu een hele les in opperste concentratie en heeft ze er duidelijk veel plezier in om aan het werk te zijn. Ik heb gemerkt dat ze de “vermiste” altijd vindt wanneer ik op haar vertrouw.

Nu moet ik alleen nog leren om handiger te worden met de lijn en nog meer op Inka gaan vertrouwen. Maar ik ben ervan overtuigd dat dat met de duidelijke uitleg en aanwijzingen van Renate helemaal goed gaat.”

praktijkspeurenPatricia en Pluto
 (8-04-2012)
“Vandaag heb ik met mijn hond Pluto kennisgemaakt met een geweldig leuke hondensport, namelijk speuren! Eerst krijg ik van Renate wat theorieuitleg over praktijkspeuren.  De uitleg is duidelijk en al gauw gaan we e.e.a. in de praktijk brengen. Leuk! Pluto staat al te popelen om aan de slag te gaan.

Na drie simpele oefeningen kan het “echte” werk beginnen: we gaan het bos in. Renate en ik hebben allebei een portofoon zodat we wel kunnen blijven communiceren tijdens het speuren. Na een aantal sporen te hebben uitgelopen is opeens het einde van de eerste les is daar en Pluto is erg moe maar vreselijk voldaan van al dat gespeur. We lopen samen naar de auto en de hele weg blijft zijn staart maar heen en weer zwiepen. Het is duidelijk, dit was ontzettend leuk en smaakt voor ons beiden naar véél meer!”.