04 okt 2013

Dag 1: We continue to waste puppyhood!!!

Ian Dunbar is geen onbekende naam in ‘hondenland’. Doggo.nl organiseerde op 4, 5 en 6 oktober het drie-daags seminar Science based dogtraining (with feeling) en ik was erbij.

Ian is een man van de klok, en om stipt 10.00 zitten we allemaal in de seminarzaal en start Ian zijn voorstelling. Want zo lijkt het. Hij vertelt op zo’n manier dat het lijkt alsof je naar cabaret zit te kijken. Hij schroomt niet om een lama na te doen, of één van de toehoorders als duif met een takje te verleiden. Er wordt veel gelachen maar het verhaal is er niet minder serieus om. Het gaat te ver om overal in detail op in te gaan. Daarvoor heeft hij té veel verteld. Maar ik zal toch een beknopt verslag doen van dag 1:

Voorkomen is beter dan genezen

In de praktijk blijkt dat het gros van de honden dat wordt ‘weggedaan’, moet vertrekken omdat ze gedragsproblemen hebben. Niet om het temperament dat ze hebben. En dan komen we meteen aan bij het stokpaardje, of beter gezegd, stokpaard van Ian: Heel veel van de gedragsproblemen die honden op latere leeftijd vertonen zijn te voorkomen door de pups de eerste 12 weken van hun leven goed te begeleiden en te socialiseren.
Pups komen vaak op een leeftijd van 8 weken bij de nieuwe eigenaars, en dan is er al 2/3 van deze belangrijke periode voorbij. Er ligt dus een belangrijke taak bij de fokkers! Ian benadrukt nog eens dat het zéker voor de gevoelige, werklustige, op de baas gerichte honden zoals bv Border Collies en Mechelse Herders, heel erg belangrijk is dat deze vroege periode heel goed wordt benut. Met náme het socialisatiedeel. Maar ook:

  • zindelijkheidstraining
  • socialisatie met vreemden, mannen, kinderen
  • ‘chewtoytraining’
  • aanleren van de bijtrem
  • training (gehoorzaamheid)
  • alleen thuis leren zijn

Zindelijkheidstraining

hondenplaats ianDit is eigenlijk ‘appeltje eitje’ voor de fokker.
Als je dit goed aanpakt gaat het volledig automatisch en hoef je er niets extra’s voor de te doen. Zorg wel voor een goede voorbereiding. Maak een (afgesloten) plek waar de pups kunnen slapen en op een flinke afstand een plek waar ze hun behoeften kunnen doen.
Zorg voor een natuurlijke ondergrond in het toiletgedeelte en zorg voor water. En geef het eten niet uit een voerbak maar in een kong die vast zit aan het hekwerk van het verblijf. Zijn er meerder pups? Dan voor elke pup een eigen kong. Ruim poep meteen op maar een plasje mag je laten liggen: pups plassen graag waar al eens geplast is, maar pups poepen niet daar waar al gepoept is. Als je dit goed aanpakt dan maakt de pup zichzelf zindelijk.

Socialisatie met mensen

ian met hondEen van de meest belangrijkste dingen in een jong puppenleven! Ondanks dat Ian in de hondenwereld ook wel andere geluiden hoort, is hij er heel stellig van overtuigd dat je honden tot een leeftijd van 3 maanden NOOIT teveel kunt socialiseren. Als het voor een pup op een gegeven moment te veel wordt, dan valt hij simpelweg gewoon in slaap, daar waar hij op dat moment is. (Ook dit werd weer heel mooi door Ian gedemonstreerd)

Door de socialisatie verandert er daadwerkelijk iets in de hersenen. Er worden meer neurologische verbindingen aangemaakt. En dat is blijvend voor de rest van zijn leven. Het is belangrijk dat elke pup vóórdat hij 8 weken oud minimaal met 100 verschillende mensen (mannen, kinderen vrouwen) in contact is geweest, is betast, vastgehouden etc etc.
Ian geeft nog de suggestie dat je in geval van nood naar de eerste de beste kroeg kunt gaan, naar binnen kunt stappen en 10 mannen van de barkruk kunt trekken. Je stelt gewoon voor dat ze bij jou op de bank een lekker pilsje in de ene hand en een pup in de andere hand krijgen. 🙂 Ook hier weer de kanttekening dat je deze 100 mensen bij de eerder genoemde gevoelige rassen (ook Japanse rassen, deze kunnen  later meer moeite hebben met vreemde mensen) liefst voor de leeftijd van 5 a 6 weken hebt aangeboden.

Chewtoytraining

kongHoe kun je een Chewtoy (of gewoon Kong of gelijkwaardig in het Nederlands) inzetten om het toekomstig gedrag van je pup positief te beïnvloeden? Je kunt het op allerlei manieren inzetten. Je geeft de pup een Kong. De pup kauwt op de Kong en er komt voedsel uit:
–> Dit is een directe beloning voor het kauwen op het juiste voorwerp
–> Dit beloont het liggen van een pup: om het voedsel uit de kong te krijgen moet je er een poot op leggen. En om er een poot op te kunnen leggen moet de pup liggen…
–> Dit beloont het NIET-blaffen: een pup die op een Kong kauwt blaft niet. Dat gaat nl niet samen
–> Dit geeft de hond wat te doen, hij heeft een hobby, verveelt zich niet en gaat niet knagen aan andere dingen (komt van pas als je hond alleen thuis moet zijn)

Ian is een groot fan van Kongs. En hij gebruikt ze dan ook voor veel doeleinden. Bv het leren ‘naar plaats gaan’. Simpelweg door een kong op de ligplaats te leggen (wel vastgemaakt zodat hij ook OP de ligplaats blijft) Hij vraagt de hond om op zijn plaats te gaan, dit zegt em nog niks, dus hij begeleidt de hond naar de plaats. Hond vindt chewtoy, hond gaat op plaats liggen, en hond blijft op plaats liggen want heeft tijd nodig om zijn eten uit de toy te halen. Dit hoef je maar een paar keer te herhalen en de plaats wordt een geweldige plek voor je pup.

De bijtrem

Puppies slapen, poepen en piesen, en als ze wakker zijn dan…. bijten ze. In broertjes en zusjes. Bijten is het gedrag dat een wakkere pup het meest laat zien. En dat is maar goed ook. Want zo kunnen ze elke keer hun bijtrem een beetje beter ontwikkelen. De vlijmscherpe puppietandjes zorgen ervoor dat een pup die door zijn broer gebeten wordt, luidkeels laat merken dat het zeer doet en grote broer zal meteen stoppen met bijten.

Zo leer de pup tot hoever hij kan/mag gaan. Dit zal de pup ook nog veel doen als hij na 8 weken bij de eigenaar is. Deze moet verder gaan met het duidelijk maken aan de pup dat hij niet in levend vlees mag bijten (áuw! dat doet pijn, ik stop met spelen pup…) maar wel in, jawel, daar is hij weer, een Kong. Of ander bijtspeeltje natuurlijk:-). Een goed ontwikkelde bijtrem kan daadwerkelijk van levensbelang zijn voor als de pup ouder is. Hierop kom ik nog terug.

Training

Nu gaat Ian in op training in het algemeen. Dus niet specifiek voor pups. Zijn trainings’methode’ is eigenlijk heel simpel en bestaat uit 4 stappen:
1: het verzoek (klinkt vriendelijker dan ‘commando’)
2: het lokken
3: de reactie (van de hond)
4: de beloning

Ian geeft de voorkeur aan lokken, omdat je daar, in tegenstelling tot bij bv clickeren, precies weet wannéér de hond het gedrag gaat laten zien. Dat heb jij zelf nl in de hand, want jij bent degene die lokt. Dus kun je ook beter inschatten wanneer je het ‘verzoek’ (commando) moet geven en wanneer je met de beloning moet komen. Heel veel hondeneigenaren zijn slecht in timing en daarom is clickeren niet voor iedereen geschikt. Hij vindt ook dat je je stem moet gebruiken bij de beloning omdat niet elke prestatie van de hond even goed is. En dus moet ook de intensiteit van de beloning (met stem én lekkers) kunnen variëren.

De 4 genoemde stappen gebruikt hij ook voor het oplossen en/of aanleren van (probleem)gedrag zoals blaffen, aan de losse lijn lopen, zit=zit, hond-hond reactiviteit etc etc. Hij wijst ook nog op het feit dat we veel te veel belonen met voer…  We moeten het selectief inzetten. Toch gebruikt Ian bij het toepassen van klassieke conditionering per dag maar liefst meer dan 350 voerbeloninkjes per dag. Hier raak ik em even kwijt.. En dan gebruikt hij ook nog alleen 1 bepaald merk (Ziwipeak). De rest is junkfood… Eh. Heeft hij aandelen in dit merk vraag ik me dan af?

Waarom bijten honden?

Het volgende onderwerp gaat over het bijten door honden. Men denkt dat er veel mensen worden gebeten en soms zelfs gedood door honden. Hij vertelde dat er jaarlijks in de VS wel 2000 kinderen worden gedood! NIet allemaal door een hond. Dat was maar in 12 van de 2000 het geval. De rest verloor het leven door toedoen van de ouders….

Waarom bijten honden? In de meeste gevallen dus omdat ze in de eerste 12 weken niet voldoende zijn gesocialiseerd met mensen! ( vreemden, mannen, kinderen) Het had dus voorkomen kunnen worden. Hij bespreekt nog de gradaties van bijtintensiteit, en daaruit blijkt dat in 99% van de bijtincidenten het niet gaat om een incident waarbij er echt verwondingen zijn. Hij gaat in op de 8 meest voorkomende bijt-triggers. Waarbij het vastpakken van de halsband van de hond met stip op nr 1 staat. Deze handeling wordt bij het puppy-betasten in de socialisatieperiode dan ook elke keer uitvoering gedaan.

En verder

Ian is een meesterverteller. Vervolgens passeren nog  de volgende onderwerpen de revue:

– Puppyclasses en het belang van het onderling spelen van de pups (onder goede begeleiding)
– Hoe leer je een hond die niet voergevoelig is om toch voer als een beloning te gaan zien ( je maakt er een voorspeller van voor een beloning die hij wél waardeert)
– Hond-Hond agressie en hoe je hier met klassieke conditionering iets aan kunt doen. De Jolly-routine wordt uitgelegd. Ik kan je zeggen, het is iets met een dansje op straat en een hond die niet meer reageert op de andere hond maar in verbazing naar zijn dansende baas kijkt..
– Het inzetten van Tug-spel als beloning

ian dunbar en renate

Hij wijst ons op zijn website waar een heleboel gratis te downloaden artikelen, boeken en trainingstips te vinden zijn:

www.dogstardaily.com

En voor ik het in de gaten had was het ineens 17.30 en was het afgelopen. Gelukkig is er morgen weer een Seminardag met Ian Dunbar.

 

Tot morgen! (ga naar het verslag van dag 2 en naar het verslag van dag 3)

renate van der Hagen ondertekening 99065e

[begin]
Over de schrijver


Ik ben een ondernemend hondenmens, met een speciale passie voor hondengedrag en neuswerk. Dat heeft geleid tot Dogadvice Praktijkspeuren en Kynologisch advies. Ik beleef erg veel plezier aan het geven van speur- en andere neuswerklessen. Competitie in hondenactiviteiten vind ik niet belangrijk, activiteiten/hulp passend bij de 'aard van het beestje' des te meer. Mijn missie is om honden en hun mensen samen te brengen, zodat ze als een goed op elkaar ingespeeld team door het leven kunnen. De weg naar het doel toe is belangrijker dan het doel zelf. Snappen jullie het nog? That's me.

3 Responses to Ian Dunbar – Dag 1 seminar okt 2013
  1. […] Het was wel even schrikken net. Ik keek even naar het verslag van Dag 1 en zag dat er al 283 Facebooklikes onder staan…. Heb je deze nog niet gelezen? Dan kan dat hier: Verslag van dag 1. […]

  2. Fijn, jouw verslag! Kon zelf niet komen, heb nu toch een klein stukje info. Bedankt!


[begin]

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.