Lesinhoud K9 neuswerktraining

Opbouw training

Bij onze training besteden we uitgebreid aandacht aan het goed opbouwen van de basis. Het fundament. In het begin ligt de focus daarom vooral op het zelfvertrouwen en de motivatie van de hond. Pas als dát goed zit kun je verder bouwen aan de zoek-skills. Dat betekent dat we met kleine stapjes beginnen. Een kleuter die moet leren zwemmen gooi je ook niet meteen in het diepe. Die begint in het pierenbadje! Honden met een goed fundament worden later succesvolle zoekhonden! Ze kunnen werken in de grotere binnenruimtes, maar ook buiten. En ze zijn in staat om voertuigen af te zoeken.

Van elke nieuwe hond in de training wordt een ‘persoonlijkheidsprofiel’ gemaakt. ‘KEN JE HOND’. En op dat profiel worden de individuele trainingen aangepast. Een goede basis is niet alleen van belang voor de hond, ook de handler moet weten waarom we de training voor zijn hond op een bepaalde manier opbouwen. Daarom maakt de theoretische onderbouwing ook deel uit van de lessen, sterker nog, we starten er mee:

Theorieles
Elke nieuwe cursist volgt eerst de (verplichte) online basistheorieles K9-neuswerk. Zodat je met de benodigde basiskennis naar de eerste les komt, en we direct met de praktijk aan de slag kunnen gaan. Er zijn meerdere online vervolgtheorielessen beschikbaar. Deze volg je wanneer de instructeur dit aangeeft.

HOE? WAT? WAAR? WANNEER?
De lessen van 1 uur worden om de twee weken op maandagochtend en donderdagochtend gegeven in groepjes van 2 honden met hun begeleider. Je kunt het dus eigenlijk wel privéles noemen. Mocht 1 van de 2 begeleiders afwezig zijn dan heb je zelf een half uur les met je hond.
Ik heb hiervoor gekozen omdat is gebleken dat neuswerkteams zich allemaal op een andere manier ontwikkelen. In een grotere lesgroep is het daarom moeilijker om echt op maat les te geven. Dat is wel mogelijk in tweetallen. Je krijgt dus veel individuele aandacht.

De honden werken om de beurt in de zoekruimte. De hond die niet aan het werk is wacht in de auto. Het is dus belangrijk dat je hond al gewend is om alleen te verblijven in de auto! Op deze manier zijn deze lessen dus ook geschikt voor reactieve honden. Er vindt géén contact tussen de honden plaats! 

Omdat we zo realistisch mogelijk willen trainen, worden de lessen gegeven op diverse locaties in de regio. (bedrijfshal, groothandel, tuincentrum, bouwmarkt, parkeergarage en op diverse buitenlocaties) Als je net start met de basislessen van K9 neuswerktraining, train je ook op locatie, maar zul je nog geen zoekingen in de ruimte doen. (eerst het pierenbadje, weet je nog?) Dit alles wordt toegelicht in de theorieles die elke nieuwe cursist volgt vóórdat je kunt starten met de praktijklessen.

De lessen worden regelmatig gefilmd, en de filmpjes worden met je besproken, zodat je nóg beter leert om het gedrag van je hond te duiden. Ook is het leerzaam om je eigen begeleiding van je hond te bekijken 🙂

HUISWERK
Een hond leert het beste door herhaling (mensen ook trouwens). Het is dan ook de bedoeling dat je in de dagen tussen de lessen in, thuis oefent. Je krijgt daarom elke les huiswerk mee. Het is mogelijk om filmpjes van je huiswerk in te sturen. Je krijgt dan direct feedback op je vorderingen. Op die manier blijven jullie op het juiste pad tot de volgende les.

Wat ga je leren?

Iedereen werkt dus in zijn of haar eigen tempo en op het eigen nivo. In de loop van de lessen:

 • weet je wat jouw hond motiveert
 • kén je je hond. Vertrouw je op hem en hij vertrouwt op jou
 • kan je hond de 3 aangeleerde geuren aanwijzen in verschillende binnen- en buitenruimtes en voertuigen
 • leer je hoe je het juiste gedrag van je hond moet markeren en belonen en leer je timen. Hier wordt heel veel aandacht aan besteed.
 • weet je hoe je op een verantwoorde (schone) manier met de geurbron om moet gaan
 • leer je hoe geur zich gedraagt onder diverse omstandigheden
 • leert je hond om te gaan met externe prikkels tijdens het werk (werkconcentratie opbouwen)
 • leer je hoe je hygiënisch en schoon werkt met de omhulsels (boxen, dozen, tins, kokers etc )
 • weet je hoe een hond zijn neus gebruikt, en weet je waarom een hond daar veel beter in is dan een mens 
 • kun je je hond ‘lezen’
 • kan je hond geheel zelfstandig een ruimte afzoeken naar de aangeleerde geuren en weet jij hoe je je hond daarbij het beste kunt begeleiden
 • ga je met je hond naar echte zoeklocaties zoals grote winkels, bedrijfshallen en bijvoorbeeld een treinstation. En ga je daar stapsgewijs grotere en complexere zoekopdrachten uitwerken
 • ben je volledig hooked aan K9 neuswerk……

Toetsing

Om les op maat te kunnen geven is het wel belangrijk om de vinger aan de pols te houden en te weten waar jullie als K9 neuswerkteam staan. Daarom is het mogelijk om, wanneer jullie daar klaar voor zijn, een competentietoets af te leggen. We volgen hier ook weer de toetsingscriteria van de NACSW. Het zijn meetmomenten om te bepalen of jullie toe zijn aan de volgende stappen in de training. We toetsen bij de handler praktische én theoretische competenties. De hond wordt alleen op praktische vaardigheden getoetst 🙂

Op dit moment zijn onderstaande modules ontwikkeld:

 • Theorie en prepareren geur
 • Basismodule
 • Vervolgmodule 1 (incl ORT)
 • Vervolgmodule 2


Welke honden kunnen deelnemen?

In principe kunnen alle honden deelnemen aan K9 neuswerktraining. Er is echter één grote maar: Ze moeten zonder stress een tijdje alleen in de auto kunnen verblijven tot ze aan de beurt zijn.

De auto’s staan vlak bij de locatie geparkeerd. De hond kan NIET bij de eigenaar in de lesruimte verblijven. Dit om de rust voor de werkende hond te waarborgen. Je hond zal steeds een korte sessie aan het werk zijn; neuswerk vergt veel concentratie en je stopt steeds op een succesmoment. Je gaat ook leren van het observeren en interpreteren van het zoeksessies van de andere hond. Ook zal er incidenteel gewerkt worden met mijn honden.

We trainen op diverse locaties in de regio. Afhankelijk van wat we die les willen gaan trainen. De locatie wordt via de beveiligde cursistenpagina elke keer bekend gemaakt. Alle locaties liggen in een straal van 20 km om Mierlo. 

Leren door observeren
Je gaat je vooral ook bekwamen in het timen van het markeren van het juiste gedrag van je hond. Vooral in het begin zijn de stapjes klein en kort. Neuswerk is ook zwaar denkwerk voor de honden, en de koppies zitten snel vol. Een vol koppie kan niet meer leren. De situatie bij detectie is voor de honden anders dan bij het speuren: er zijn veel prikkels aanwezig in de vorm van de locatie en de andere cursisten

Er is beperkt plaats voor nieuwe cursisten. Informeer daar om via het contactformulier of er op dit moment instroommogelijkheden voor de K9-neuswerklessen.

Op deze lessen zijn de Algemene Voorwaarden van Dogadvice van toepassing. Wanneer je deelneemt aan de lessen ga je akkoord met deze voorwaarden. Bij aanvang van de lessen ontvangt elke deelnemer een exemplaar van de algemene voorwaarden ter ondertekening.