Lesinhoud K9 neuswerktraining

Opbouw training

Bij onze training besteden we uitgebreid aandacht aan het goed opbouwen van de basis. Alleen honden met een goede basis worden straks succesvolle detectiehonden in de grote zoekruimtes, buitenruimtes en voertuigen. Dat betekent dat we in het begin met kleine stapjes beginnen. Een kleuter die moet leren zwemmen gooi je ook niet meteen in het diepe. Die begint in het pierenbadje!

Een goede basis is niet alleen van belang voor de hond, ook de handler moet weten wat hij aan het doen is en vooral waarom het op die manier moet. Daarom maakt de theoretische onderbouwing ook deel uit van de lessen.
Het is geen cursus met een kop en een staart, maar iedereen gaat werken aan zijn eigen leerplan.

HOE? WAT? WAAR? WANNEER?
De lessen van 1 uur worden om de twee weken op maandagochtend en donderdagochtend gegeven in groepjes van 2 honden met hun begeleider. Je kunt het dus eigenlijk wel privéles noemen. Mocht 1 van de 2 begeleiders afwezig zijn dan heb je zelf een half uur les met je hond.
Ik heb hiervoor gekozen omdat is gebleken dat neuswerkteams zich allemaal op een andere manier ontwikkelen. In een grotere lesgroep is het daarom moeilijker om echt op maat les te geven. Dat is wel mogelijk in tweetallen. Je krijgt dus veel individuele aandacht.
De honden werken om de beurt in de zoekruimte. De hond die niet aan het werk is wacht in de auto. Het is dus belangrijk dat je hond al gewend is om alleen te verblijven in de auto! Op deze manier zijn deze lessen dus ook geschikt voor reactieve honden. Er vindt géén contact tussen de honden plaats! 
Omdat we zo realistisch mogelijk willen trainen, worden de lessen gegeven op diverse locaties in de regio. (bedrijfshal, groothandel, tuincentrum, bouwmarkt, parkeergarage etc) Als je net start met de basislessen van K9 neuswerktraining, train je ook op locatie, maar zul je nog geen zoekingen in de ruimte doen. Dit alles wordt toegelicht in de theorieles die elke nieuwe cursist volgt vóórdat je kunt starten met de praktijklessen.

HUISWERK
Een hond leert het beste door herhaling (mensen ook trouwens). Het is dan ook de bedoeling dat je tussen de lessen in thuis oefent. Je krijgt daarom elke les huiswerk mee. Het is mogelijk om filmpjes van je huiswerk in te sturen. Je krijgt dan direct feedback op je vorderingen. Op die manier blijven jullie op het juiste pad tot de volgende les.

Wat ga je leren?

Iedereen werkt dus in zijn of haar eigen tempo en op het eigen nivo. In de loop van de lessen:

 • weet je wat jouw hond motiveert
 • kan je hond de aangeleerde stof aanwijzen (incideren) tussen andere stoffen
 • kan je hond de aangeleerde stof indiceren in verschillende ruimtes of buitenarea’s en voertuigen
 • leer je hoe je het juiste gedrag van je hond moet markeren en leer je timen. Hier wordt heel veel aandacht aan besteed.
 • weet je hoe je op een verantwoorde (schone) manier met de geurbron om moet gaan
 • leer je hoe geur zich gedraagt onder diverse omstandigheden
 • leert je hond om te gaan met externe prikkels tijdens het werk (werkconcentratie opbouwen)
 • leer je hoe je hygiënisch en schoon werkt met de omhulsels (boxen, dozen, tins, kokers etc )
 • weet je hoe een hond zijn neus gebruikt, en weet je waarom een hond dat beter kan dan een mens 
 • kun je je detectiehond ‘lezen’ kan je hond zelfstandig een ruimte afzoeken op de aangeleerde geurstof en weet jij hoe je je hond daarbij het beste kunt begeleiden
 • ga je met je hond naar echte zoeklocaties zoals grote winkels en bedrijfshallen en ga je daar stapsgewijs ‘ real case scenario’s ‘ uitwerken
 • kan je hond meerdere verschillende aangeleerde stoffen detecteren
 • ben je volledig hooked aan K9 neuswerk……

Toetsing

Om les op maat te kunnen geven is het wel belangrijk om de vinger aan de pols te houden en te weten waar jullie als K9 neuswerkteam staan. Daarom is het mogelijk om, wanneer jullie daar klaar voor zijn, een competentietoets af te leggen. We volgen hier ook weer de toetsingscriteria van de NACSW. Het zijn meetmomenten om te bepalen of jullie toe zijn aan de volgende stappen in de training. We toetsen bij de handler praktische én theoretische competenties. De hond wordt alleen op praktische vaardigheden getoetst 🙂

Op dit moment zijn onderstaande modules ontwikkeld:

 • Theorie en prepareren geur
 • Module basis ORT (geurherkenningstest)
 • Module NW1 (neuswerk 1)
 • Module NW2 (neuswerk 2)
 • Module NW3 (neuswerk 3)


Welke honden kunnen deelnemen?

In principe kunnen alle honden deelnemen aan K9 neuswerktraining. Er is echter één grote maar: Ze moeten zonder stress een tijdje alleen in de auto kunnen verblijven tot ze aan de beurt zijn.

De auto’s staan vlak bij de locatie geparkeerd. De hond kan NIET bij de eigenaar in de lesruimte verblijven. Dit om de rust voor de werkende hond te waarborgen. Je hond zal steeds een korte sessie aan het werk zijn; neuswerk vergt veel concentratie en je stopt steeds op een succesmoment. Je gaat ook leren van het observeren en interpreteren van het zoeksessies van de andere hond. Ook zal er incidenteel gewerkt worden met mijn honden.

We trainen op diverse locaties in de regio. Afhankelijk van wat we die les willen gaan trainen. De locatie wordt via de beveiligde cursistenpagina elke keer bekend gemaakt. Alle locaties liggen in een straal van 20 km om Mierlo. 

Leren door observeren
Je gaat je vooral ook bekwamen in het timen van het markeren van het juiste gedrag van je hond. Vooral in het begin zijn de stapjes klein en kort. Neuswerk is ook zwaar denkwerk voor de honden, en de koppies zitten snel vol. Een vol koppie kan niet meer leren. De situatie bij detectie is voor de honden anders dan bij het speuren: er zijn veel prikkels aanwezig in de vorm van de locatie en de andere cursisten

Er is beperkt plaats voor nieuwe cursisten. Informeer daar om via het contactformulier of er op dit moment instroommogelijkheden voor de detectielessen.

Op deze lessen zijn de Algemene Voorwaarden van Dogadvice van toepassing. Wanneer je deelneemt aan de lessen ga je akkoord met deze voorwaarden. Bij aanvang van de lessen ontvangt elke deelnemer een exemplaar van de algemene voorwaarden ter ondertekening.