Info detectielessen

Opbouw training

Bij onze training voor de Detection Games besteden we uitgebreid aandacht aan het goed opbouwen van de basis. Alleen honden met een goede basis worden straks succesvolle detectiehonden in de grote zoekruimtes. Dat betekent dat we in het begin met kleine stapjes beginnen. Een kleuter die moet leren zwemmen gooi je ook niet meteen in het diepe. Die begint in het pierenbadje!

Een goede basis is niet alleen van belang voor de hond, ook de handler moet weten wat hij aan het doen is en vooral waarom het op die manier moet. Daarom maakt de theoretische onderbouwing ook deel uit van de lessen.
Het is geen cursus met een kop en een staart, maar iedereen gaat werken aan zijn eigen leerplan.

De lessen van 1 uur worden gegeven in groepjes van 2 honden met hun begeleider. Je kunt het dus eigenlijk wel privéles noemen. Ik heb hiervoor gekozen omdat is gebleken dat detectieteams zich allemaal op een andere manier ontwikkelen. In een grotere lesgroep is het daarom moeilijker om echt op maat les te geven. Dat is wel mogelijk in tweetallen. Je krijgt dus veel individuele aandacht.
De honden werken om de beurt in de zoekruimte. De hond die niet aan het werk is wacht in de auto. Het is dus belangrijk dat je hond al gewend is om alleen te verblijven in de auto! Op deze manier zijn deze lessen dus ook geschikt voor reactieve honden. Er vindt géén contact tussen de honden plaats! 

Een hond leert het beste door herhaling (mensen ook trouwens). Het is dan ook de bedoeling dat je tussen de lessen in thuis oefent. Je krijgt daarom elke les huiswerk mee. Het is mogelijk om filmpjes van je huiswerk in te sturen. Je krijgt dan direct feedback op je vorderingen. Op die manier blijven jullie op het juiste pad tot de volgende les.

Wat ga je leren?

Iedereen werkt dus in zijn of haar eigen tempo en op het eigen nivo. In de loop van de lessen:

 • weet je wat jouw hond motiveert
 • kan je hond de aangeleerde stof aanwijzen (incideren) tussen andere stoffen
 • kan je hond de aangeleerde stof indiceren in verschillende ruimtes of buitenarea’s
 • leer je hoe je het juiste gedrag van je hond moet markeren en leer je timen. Hier wordt heel veel aandacht aan besteed.
 • weet je hoe je op een verantwoorde (schone) manier met de geurbron om moet gaan
 • leer je hoe geur zich gedraagt onder diverse omstandigheden
 • leert je hond om te gaan met externe prikkels tijdens het werk (werkconcentratie opbouwen)
 • leer je hoe je hygiënisch en schoon werkt met de omhulsels (boxen, dozen, tins, kokers etc )
 • weet je hoe een hond zijn neus gebruikt, en weet je waarom een hond dat beter kan dan een mens 
 • kun je je detectiehond ‘lezen’ kan je hond zelfstandig een ruimte afzoeken op de aangeleerde geurstof en weet jij hoe je je hond daarbij het beste kunt begeleiden
 • ga je met je hond naar echte zoeklocaties zoals grote winkels en bedrijfshallen en ga je daar stapsgewijs ‘ real case scenario’s ‘ uitwerken
 • leer je zelf een zoekplan op te stellen
 • kan je hond meerdere verschillende aangeleerde stoffen detecteren
 • ben je volledig hooked aan detectie……

Toetsing

Om les op maat te kunnen geven is het wel belangrijk om de vinger aan de pols te houden en te weten waar jullie als Detection Game-team staan. Daarom worden jij en je hond, vanaf Module basis DDG, na elke module getoetst op jullie competenties. Dit zijn geen examens en je krijgt ook geen diploma. Wel een toetsingsrapport. Het zijn meetmomenten om te bepalen of jullie toe zijn aan de volgende stappen in de training. We toetsen bij de handler praktische én theoretische competenties. De hond wordt alleen op praktische vaardigheden getoetst 🙂

Op dit moment zijn onderstaande modules ontwikkeld:

 • Theorie en prepareren geur DDG
 • Module basis DDG
 • Module voortgezet 1 DDG


Welke honden kunnen deelnemen?

In principe kunnen alle honden deelnemen aan detectieles. Er is echter één grote maar: Ze moeten zonder stress een tijdje alleen in de auto kunnen verblijven tot ze aan de beurt zijn.

De auto’s staan vlak bij de locatie geparkeerd. De hond kan NIET bij de eigenaar in de lesruimte verblijven. Dit om de rust voor de werkende hond te waarborgen. Je hond zal steeds een korte sessie aan het werk zijn; detectie vergt veel concentratie en je stopt steeds op een succesmoment. Je gaat ook leren van het observeren en interpreteren van het detectiewerk van de andere hond. Ook zal er incidenteel gewerkt worden met mijn honden.

We trainen op diverse locaties in de regio. Afhankelijk van wat we die les willen gaan trainen. De locatie wordt via de beveiligde cursistenpagina elke keer bekend gemaakt. Alle locaties liggen in een straal van 20 km om Mierlo. 

Leren door observeren
Je gaat je vooral ook bekwamen in het timen van het markeren van het juiste gedrag van je hond. Vooral in het begin zijn de stapjes klein en kort. Detectiewerk is ook zwaar denkwerk voor de honden, en de koppies zitten snel vol. Een vol koppie kan niet meer leren. De situatie bij detectie is voor de honden anders dan bij het speuren: er zijn veel prikkels aanwezig in de vorm van de locatie en de andere cursisten

Er is beperkt plaats voor nieuwe cursisten. Informeer daar om via het contactformulier of er op dit moment instroommogelijkheden voor de detectielessen.

Op deze lessen zijn de Algemene Voorwaarden van Dogadvice van toepassing. Wanneer je deelneemt aan de lessen ga je akkoord met deze voorwaarden. Bij aanvang van de lessen ontvangt elke deelnemer een exemplaar van de algemene voorwaarden ter ondertekening.