28 apr 2014

Hondse Logica deel 3. Onvoldoende socialisatie: een slechte start?

2 Reacties

Vandaag in dit artikel deel 3 van de acht-delige serie Hondse Logica.
In deze serie ga ik in op het Waarom van het gedrag dat onze honden vertonen. Oorzaken van gedrag dus.

Deze keer ga ik het hebben over de start van je pup. Is het niet of weinig socialiseren van een pup van invloed op het latere gedrag van deze pup? Voor de wat meer hond-ervaren lezers zal hier weinig nieuws verteld worden. Maar een beginnende hondeneigenaar kan er wellicht wel wat mee. Ik ga mezelf maar na toen ik mijn eerste hond uit het asiel haalde: Ik was volledig blanco op hondengebied….

Weloverwogen keuze

Je hebt er heel lang en goed over nagedacht. Met andere hondeneigenaren gesproken, hondenprogramma’s op tv gekeken. De kogel is door de kerk. Er komt een pup! Een Boomerhondje, want dat wilde je dochter graag. Het wordt jouw eerste hond, maar je hebt je voorgenomen om het heel goed aan te pakken.
Je hebt je werktijden aangepast, spulletjes voor de pup gekocht en de aanmelding voor de hondencursus is al onderweg. En de hond is er nog niet eens!

Marktplaats
Zo kan het gegaan zijn:
Via Marktplaats ben je terecht gekomen bij een fokker die veel keus had. Veel keus in rassen zelfs, want naast Boomerhondjes had hij ook Poedels, Franse Bulldogjes en Beagles. Vandaag mogen jullie langs komen om een pup uit te gaan zoeken. De fokker ontvangt jullie vriendelijk met koffie en koek, en daarna gaan jullie naar ‘achteren’. Hij heeft een soort stalgebouw waar in een soort paardenstallen allerlei moederhonden met pups zijn ondergebracht.

Alle hondjes worden hier geboren, en wonen hier tot ze mee mogen met de nieuwe eigenaren. Ze liggen lekker in het stro en er staat vers water voor ze klaar. Niks mis met de verzorging van de honden, zo lijkt het. Jullie hebben een goede fokker uitgekozen!

Zielig
Er is ook nog een hokje waarin een wat groter Boomertje zit. Dit hondje is al 5 maanden. Een ‘overgebleven’ hondje van een ander nest. Er was geen belangstelling voor dit hondje. Wat sneu…. Jullie keuze valt op dit hondje. Krijgt hij toch nog een nieuw huis! Hij mag meteen met jullie mee. Helemaal in de zevende hemel keren jullie huiswaarts. Jullie hebben een Hond!

chihuahuaBovenstaand voorbeeld is geen zeldzame situatie. Zeker bij eerste-hond-eigenaren. Veel mensen zijn nu eenmaal niet op de hoogte van het belang van de socialisatie van een pup. Het nieuwe hondje wordt met de beste bedoelingen in huis gehaald.
Maar als ze voor het eerst voet zetten op het veld van de hondenschool en het hondje blijkt heel bang te zijn van alle honden en mensen, dan komt de aap uit de spreekwoordelijke mouw: het is niet helemaal goed gegaan met de socialisatie van jullie Boomertje…..

Socialisatie

Socialisatie  is een speciale leerfase waarin de pup leert om te gaan met soortgenoten, andere dieren en mensen. Ook leert hij om nieuwe prikkels te verwerken, zoals vreemde geluiden, voorwerpen, ondergronden etc. De eerste 12 a 13 weken is een periode waarin de pup weinig angst heeft, een natuurlijke nieuwsgierigheid en een groot herstelvermogen. Alles wat een pup vanaf zijn 3e tot de 13e levensweek meemaakt zal hij de rest van zijn leven niet meer vergeten. Dat geldt voor positieve ervaringen, maar ook voor negatieve ervaringen of helemaal geen ervaringen.

Met alle gevolgen van dien. Dat betekent dat een groot deel van de socialisatie dus al plaats moet vinden bij de fokker! Een pup gaat normaal gesproken namelijk pas op een leeftijd van 7 of 8 weken mee naar de nieuwe eigenaar. En is het belangrijk dat de nieuwe eigenaar dit socialisatieproces direct voortzet.

Het is niet zo dat een slecht gesocialiseerde hond niet meer kan wennen aan nieuwe dingen/mensen/honden. Het zal alleen een flinke klus worden. Dus voorkomen is altijd beter dan genezen!

Het effect van een brede socialisatie:

 • Je hond vertoont sociaal gedrag naar (onbekende) mensen en voorwerpen
 • Je hond vertoont sociaal gedrag t.o.v. soortgenoten (ook van andere rassen)
 • Je hond is minder snel angstig
 • Vermindering van doorbijtgedrag (prooigedrag). Goed gesocialiseerde honden ontwikkelen een bijtrem (zie onderstaand artikel)
 • Je hond vertoont meer onderzoeksgedrag
 • Het probleem oplossend vermogen wordt beter
 • Het kan hyperactiviteit, angstproblemen, agressieproblemen en scheidingsangst voorkomen

Het effect van een gebrekkige socialisatie:

 • Angst a.g.v. een gebrekkige socialisatie kan niet meer ongedaan worden gemaakt….
 • Je hond ervaart meer stress en angst
 • Het kan leiden tot hyperactiviteit
 • Het kan leiden tot agressieproblemen
 • Kan leiden tot scheidingsangst (zie documentaire hieronder)

Door je pup te socialiseren leert hij de eigenschappen van andere levende wezens of objecten kennen.
Ze leren hoe ze eruit zien, maar ook bv ‘hoe ze doen’. Dit filmpje is daar een mooi voorbeeld van.

Hoe moet dat, socialiseren?
Zodra de pup bij jou is komen wonen is het belangrijk dat hij elke dag voldoende nieuwe positieve prikkels krijgt. Vooral het contact met allerlei soorten en maten honden en het omgaan met kinderen zijn belangrijk! Maar ook mannen/ mensen met verschillende huidskleuren en ‘klederdrachten’

 • bied alles gedoseerd aan, dat wil zeggen vanaf een veilige afstand, waarbij het object /mens/hond niet bedreigend is
 • laat het ALTIJD een positieve ervaring zijn voor je pup
 • geef de pup voldoende tijd om de indrukken te verwerken en uit te rusten. Kijk goed wanneer het genoeg voor hem is.
 • denk meteen na over later gewenst gedrag: beloon bv als je pup rustig en zonder te blaffen naar een schaap kijkt, dit voorkomt evt. najaaggedrag op latere leeftijd
 • bied elke prikkel minimaal 5 keer aan. Anders went je pup er niet genoeg aan
 • denk bij het socialiseren ook aan verzorgende handelingen bij je hond (borstelen, dierenarts, trimsalon etc.)
 • gebruik een ‘socialisatielijst‘ als hulpmiddel, zodat je niets vergeet.  Een goede hondenschool kan je hiermee helpen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Dogside
 • let erop dat er tijdens het socialiseren geen opvoedfoutjes insluipen: laat je hond bv niet trekken aan de lijn als hij met iets kennis wil gaan maken

Klaar na 13 weken?
Nee. Je bent niet klaar met socialiseren na 13 weken. Je hond komt nu terecht in de tweede socialisatiefase. Ook wel angstfase genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden raakt hij nu zijn onbevangenheid steeds wat meer kwijt.
Daarom is het belangrijk dat hij nu alle eerder opgedane positieve ervaringen uit de eerste 13 weken opnieuw mee moet maken. Om er als het ware weer even opnieuw aan te wennen. Het is goed om door te gaan met socialiseren tot de pup in de puberteit is gekomen, maar liever nog tot hij een jaar oud is. Eigenlijk socialiseer je je hond een leven lang…

En verder…

Opvoeding en omgangsregels
luisteren is leuk jolein
Het spreekt voor zich dat je naast het socialiseren ook direct begint met het opvoeden van je pup. Hem goede omgangsvormen en ‘huisregels’ bij brengt. Dit is een ander onderwerp, en wordt hier niet verder besproken. Je kunt hiervoor een goede hondenschool bezoeken. Een hondenschool die in de puppyles rekening houdt met de maat, het karakter en het  temperament van de aanwezige pups.
Opvoeden doe je natuurlijk op een positieve manier. Zodat je pup leert dat luisteren LEUK is.

Onlangs verscheen er een nieuw duidelijk boekje over beloningsgericht opvoeden:
Luisteren is Leuk  van Jolein van Weperen. In dit boekje is ook een hoofdstuk gewijd aan het socialiseren van je pup. Daarin staat stapsgewijs uitgelegd hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Waar koop ik mijn pup?
Het mag nu wel duidelijk zijn dat wanneer je een pup wilt gaan aanschaffen, de keuze van de fokker ook erg belangrijk is. Hij of zij ‘maakt’ jouw hond al voor een groot deel! Blijf dus ver uit de buurt van een broodfokker. Dit is een fokker die honden fokt om er zijn brood mee te verdienen. Op geld uit dus.

Hoe je een broodfokker kunt herkennen lees je in dit artikel.
Waar je op moet letten bij het aanschaffen van een pup lees je de puppychecklist van de Hondenbescherming

Conclusie

Op de vraag die ik aan het begin van dit artikel stelde kunnen we dus een duidelijk antwoord geven:

JA, een slechte start in het leven van je pup heeft zeer zeker invloed op zijn latere gedrag!
Iets om dus terdege rekening mee te houden als je overweegt om een pup in huis te nemen.

Meer lezen/kijken

Ontwikkeling en socialisatie van de pup  (bron: het LICG)
De Hondenbeet en de Bijtrem; hoe geremd bijt uw hond? (bron: Charlotte Phebe Post, cognitief kynoloog)
Documentaire over verlatingsangst bij honden

(Verwacht) in de serie artikelen Hondse Logica:
Deel 1: De aard van het beestje
Deel 2: Lichamelijke ongemakken & hondenpuberteit
Deel 3: Een slechte start
Deel 4: Een trauma zit in een klein hoekje
Deel 5: De hond en zijn baasje
Deel 6: In het verleden behaalde resultaten bieden zeker wel garantie voor de toekomst
Deel 7: Ik kan niet zonder je
Deel 8: En niet te vergeten….

Wil je niks missen van deze serie? Schrijf je dan in als abonnee van de blogs van Dogadvice. Dan kan in de linkerkolom van deze pagina.
Je krijgt dan een seintje in je mailbox als er weer een nieuw artikel is.

renate van der Hagen ondertekening 990066

[begin]
Over de schrijver


Ik ben een ondernemend hondenmens, met een speciale passie voor hondengedrag en neuswerk. Dat heeft geleid tot Dogadvice Praktijkspeuren en Kynologisch advies. Ik beleef erg veel plezier aan het geven van speur- en andere neuswerklessen. Competitie in hondenactiviteiten vind ik niet belangrijk, activiteiten/hulp passend bij de 'aard van het beestje' des te meer. Mijn missie is om honden en hun mensen samen te brengen, zodat ze als een goed op elkaar ingespeeld team door het leven kunnen. De weg naar het doel toe is belangrijker dan het doel zelf. Snappen jullie het nog? That's me.

2 Responses to Hondse Logica deel 3. Onvoldoende socialisatie: een slechte start?
 1. Hallo, ik heb een japanse akita teef en deze is precies 6 maanden en heel angstig voor vreemde mensen en kinderen, ik heb haar van 7 weken oud en heb d’r veel meegenomen overal naar toe maar nooit laten aaien door vreemde, ook iets wat ze zelf nooit wilde. Nu is dit een groot probleem en raakt ze totaal in paniek zodra er iemand voorbij loopt. Dit is bijna niet te doen en ik wil er heel graag iets aan veranderen

  Mijn vraag is, Wat kan ik nu nog doen nu ze 6 maanden is?

  • Er kunnen veel oorzaken zijn voor de angst die je hond nu vertoont. Het kan zo zijn dat je hond in of na de socialisatieperiode ergens van geschrokken is, of iets vervelends heeft meegemaakt met een volwassene of kind. Het is goed mogelijk dat je dat zelf niet hebt gezien. Er is zeker iets aan te doen! Maar daarvoor zou je het beste een gediplomeerd gedragstherapeut in de arm kunnen nemen. Hij of zij kan dmv het stellen van veel vragen en het doen van een gedragstest een diagnose stellen en een aanpak op maat voor jullie maken. Wacht daar niet te lang mee want dit probleem zal niet vanzelf overgaan, het zal eerder verergeren.


[begin]

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.