Over Renate

Wie is Renate?

De lessen worden gegeven door Renate Hagen(1966), van oorsprong Biologiedocent. Ze geeft al sinds 2012 speurlessen en sinds 2017 ook detectielessen. Renate is gediplomeerd gedragstherapeut voor honden (Dogvision), kynologisch instructeur, gediplomeerd instructeur Praktijkspeuren. (Speurhonden Training Center) en gediplomeerd instructeur detectiewerk voor honden (Scent Imprint For Dogs) Ze heeft beide neuswerkmodules van de Tinley Academie gevolgd en blijft zelf aan haar vaardigheden als handler werken door seminars en privélessen te volgen. Op dit moment volgt ze diverse noseworkcourses bij detectiehondenspecialist Stacy Barnett en is ze met haar Hollandse Smous gestart met puinzoekwerk.

Ook bezoekt ze regelmatig seminars van (inter)nationale sprekers, volgt Renate workshops en lezingen op het gebied van (probleem)gedrag en trainingsvaardigheden en heeft ze overleg en trainingssessies met speur-vakgenoten.

Renate wordt na voldoende bijscholing elk jaar geaccrediteerd door de SPPD, de brancheorganisatie voor diergedragskundigen.
Een overzicht van al haar (bij)scholingen op kynologisch gebied vindt u hier. Door haar brede kennis op het gebied van honden, hondengedrag en neuswerk én haar eigen ervaring als handler, kunt u rekenen op goed onderbouwde lessen, die passen bij u en uw hond.

Passie voor haar vak

Renate heeft zelf een Hollandse Smoushond en een kruising Herder uit Rusland. Ze had tot voor kort ook een Labrador. Deze is helaas overleden.
Met de Labrador heeft ze jachttraining gevolgd en was ze actief in het praktijkspeuren, en de Smous wordt nu opgeleid tot speur- en detectiehond. De herder heeft ook al haar eerste stapjes gezet als speur- en detectiehond.
Door te trainen met haar eigen honden onderhoudt Renate haar eigen vaardigheden als handler en blijft ze zich ontwikkelen. Het is fantastisch om iets wat je rustig een passie kunt noemen, over te brengen aan anderen.

Mens achter de hond
Een kynologisch instructeur is niet alleen met honden aan het werk tijdens de lessen. Sterker nog, honden zijn eigenlijk maar bijzaak…..
In het speur- en detectievak werkt een instructeur vooral met de mens áchter de hond. Renate heeft in haar carrière erg veel met mensen gewerkt. En ook dát is een passie van haar. Gelukkig maar ;-).

Maatwerk
Er zijn in ‘hondenland’ vele stromingen op het gebied van trainingsmethoden. Renate volgt niet één bepaalde stroming. Ze kijkt naar wat past bij de specifieke hond en zijn/haar eigenaar. Maar op een hondvriendelijke en positieve manier trainen en opvoeden staan bij haar wél hoog in het vaandel. Praktijkspeuren en geurdetectie passen goed in deze visie. Bij de trainingen van Dogadvice komt geen dwang, correctie of prestatiedruk kijken. Speuren/detectietraining moet in de eerste plaats LEUK zijn.
Bij de stapsgewijze training kijkt Renate goed naar de capaciteiten en mogelijkheden van de hond. Maar ook naar wat haalbaar is voor de handler.
Les op maat dus.