19 jul 2014

Verslag Ian Dunbar Growl Class Workshop 2014

7 Reacties

Gisteren nam ik deel aan de Growl Class Workshop Demo die Ian Dubar op uitnodiging van Doggo.nl gaf in Asperen.  Het is een workshop Demo. In zijn thuisland geeft Ian een Growl Class die 6 weken duurt. Het mag dus duidelijk zijn dat je met een workshop van 1 dag niet hetzelfde resultaat zult bereiken. Maar we zullen wel naar huis gaan met enkele handvatten om met deze problematiek om te gaan.

In oktober 2013 was Ian in Nederland met het 3-daagse seminar Science based dogtraining.  Dit seminar was een zeer goede voorbereiding op het workshopweekend dat Ian vrijdag, vandaag en morgen geeft. Want veel van de technieken uitgelegd in 2013 zijn verstrengeld met wat we nu gaan doen.

Ik heb zelf een hond die, als gevolg van een 1-malig gevecht met een andere hond, uitvalt naar honden van dit ras. Omdat ik zelf af en toe in de ‘ring’ stond heb ik niet alles kunnen noteren, maar ik denk dat ik met dit verslag een aardig beeld van de dag geef.

De eigenaren betreden vrij rustig de grote gymzaal . Er is weinig reactiviteit bij de honden te zien is. De ruimte is erg groot en de benches waarin de honden verblijven kunnen ver uit elkaar worden neergezet. Alle honden dragen ook allemaal een muilkorf. Om klokslag 10.00 uur gaat spraakwaterval Ian van start.

Reactief of gevaarlijk?

Om vast te stellen wat de prognose voor een reactieve hond is, beoordeelt Ian de ‘Fight – Bite- history van de hond a.d.h.v. 2 criteria:
1. Is er schade toegebracht aan de andere hond, en zo ja, hoe ernstig was die schade?
2. Is er verbetering in het gedrag te zien op het moment dat er met de hond getraind gaat worden op dit vlak?

Deze Fight-Bite history is bij alle deelnemende honden bekeken en beoordeeld door Ian. Aan deze workshop mochten alleen honden deelnemen die geen schade hebben toegebracht aan andere honden.
Als een hond wel in gevechten raakt, maar geen schade toebrengt, dan is dat volgend Ian een goed teken: deze hond heeft een goede bijtrem. Hier is géén sprake van een gevaarlijke hond. In het gros van de gevallen is dit wat er speelt; van 130 honden die hij in zijn classes zag waren er 128 bij die geen schade aan andere honden hadden toegebracht. Hij maakt de vergelijking dat wij mensen regelmatig ruzie hebben met een andere, en dat we dat heel normaal vinden. Bij honden is het niet anders….

Welke rol speelt de eigenaar hierbij?

2014-07-18 11.34.51Het zal jullie waarschijnlijk niet verbazen dat wij eigenaars een grote rol (kunnen) spelen bij het ontwikkelen van het reactieve gedrag van onze viervoeters. Ik spreek zelf helaas uit ervaring.
Stel je deze situatie maar eens voor:

Je loopt met je aangelijnde hond over straat. Aan de overkant van de straat komt jullie een hond tegemoet, en als ze dichterbij komen begint jouw hond te grommen en kijkt hij de andere hond strak aan. Jij grijpt direct in. Hier wordt niet gegromt naar andere honden! Je spreekt je hond boos toe en trekt hem meteen resoluut met je mee, waarbij de lijn constant strak staat.
Wat heeft de hond hier geleerd? Dat zijn baas die andere hond ook de moeite waard vindt om zich over op te winden! HIj zal het de volgende keer dus weer doen.
Dit is dus duidelijk niet de manier. Maar hoe moet je als baas dan wél reageren?

Het basisprincipe van de methode gebruikt in de Growl Class

Ian gebruikt 2 stappen om dit gedrag om te buigen naar gewenst gedrag.

STAP 1:  Klassieke conditionering
Je gaat ervoor zorgen dat jouw hond bij het zien van die andere hond een andere emotie gaat voelen. Dat doe je door zelf op een totaal andere manier te reageren als die andere hond in de buurt van jullie is. Dus jullie lopen over straat en aan de overkant komt weer de man met de hond aanwandelen. Je zorgt ervoor dat jouw hond die andere heeft gezien en dan richt je de aandacht van je hond op JOU door je nieuwe routine:
Je bent blij!
Je bent vrolijk!
Je steekt hele verhálen af naar je hond, desnoods vertel je je hond wat je vanavond gaat koken 🙂
Je doet gek!
Je beloont je hond
Je speelt met je hond!

Hij is één en al oor en oog voor jou nu. Hij weet niet wat hem overkomt…. Die ‘enge hond’ komt in zijn buurt en zijn eigen baas doet allemaal leuke dingen. Wauw! Andere honden zijn dus helemaal niet eng. Ze brengen goed nieuws! Het is fijn als je dit kunt starten terwijl de andere hond op een afstand is waarbij jouw hond nog geen reactief gedrag vertoont.

Xena met TugTouw close 1Belonen kan op verschillende manieren. Ian werkt wel met voer, maar wil dit zo snel mogelijk afbouwen.
Daarom werkt hij het liefst met een TugToy (TT). Omdat niet alle honden geïnteresseerd zijn in een trekspel, ‘leert’ hij de honden hiermee spelen door de Tugtoy te gebruiken als secundaire beloning. (iets dat iets leuks voorspelt).

Hoe? Hij leert zijn honden dat als ze eerst iets doen met de Tugtoy, ze iets anders met veel waarde voor ze mogen/krijgen. Je wil bv eerst dat je hond even richting TT kijkt en hij krijgt een heel lekker hapje. Dan wil je dat hij eerst het TT aantikt, dan gooi je de bal. Het is het principe van de clicker. Je gaat het spelen met een TT shapen. Totdat je zover bent dat de hond het geweldig vindt om met het TT te tuggen. Dit kun je dan inzetten als beloning. In deze workshop werken we wel met voer omdat niet alle honden al zo ver zijn dat ze Tuggen als beloning ervaren.

Communicatielijntje
De lijn waar je hond aan zit is een letterlijke communicatielijn die twee kanten op werkt. Jij voelt wat jouw hond doet, maar je hond voelt ook wat jij doet en of je gespannen/ opgefokt bent bij het zien van die andere hond. Het is dus belangrijk om met een slappe lijn met je hond te wandelen. Ian gebruikt hiervoor deze methode.

STAP 2: Bainary Verbal Feedback
In gewoon Nederlands betekent dat eigenlijk: Vertel je hond wat je vindt van het gedrag dat hij op dit moment vertoont. Dus óók wanneer je niet blij bent met wat hij doet. Maar maak hem daarna dan wél meteen duidelijk wat je dan wel wilt dat hij doet. En wanneer hij het gewenste gedrag laat dan prijs je hem de hemel in! De verhouding daarbij is wat Ian betreft 1:10. Tegenover 1 ‘terechtwijzing’ staat minimaal 10 x ‘de hemel in prijzen’. In het vorige seminar is Ian heel uitgebreid ingegaan op deze Bainary Verbal Feedback.

Ian: “Een eigenaar VERGEET vaak de hond te prijzen als ze het goed doen!
En dat is toch het gros van de tijd.

Maar gaat de hond 1 seconde de fout in, dan is een correctie snel uitgedeeld…..”

Je komt in dit overbevolkte Nederland natuurlijk toch regelmatig andere honden tegen. En je kunt dan niet altijd voldoende afstand houden zodat je kunt oefenen zonder dat je hond uit wil vallen. Dan moet je je hond dus vertellen dat je dit niet wilt en wat je wel van hem verwacht. Je wil dat hij niet meer met die andere hond bezig is, maar met jou, en je wil dat hij blij wordt van jóuw interactie met hem.

Doordat je hond zit en met zijn rug en (kwispelende) staart naar de andere hond is gekeerd, zal hij niet snel uitvallen (want hij zit) en de andere hond verliest snel de interesse in hem en wordt de kans dat hij naar hém zal uitvallen erg klein.  Want welke hond valt nou uit naar een blije kwispelende hond die ook nog eens achterstevoren zit???

De oefeningen

 • 2014-07-18 14.34.58je loopt met je hond, je ziet dat hij een andere hond ziet en op het punt staat om te reageren. –> je stopt direct en je trekt op een vrolijke/gekke/maffe manier de aandacht van je hond. (lok niet met een voertje, het gaat in de eerste instantie om jouw interactie met je hond, de beloning komt later)
 • dan loop je direct een paar passen achterwaarts en laat je hond zitten. Je kunt met deze beweging lokken met een lege hand (voor uitleg zie zijn vorige seminar)
 • en dan ga je je hond op een vrolijke manier belonen. Hij is enórm knap dat hij voor jou heeft gekozen. Je stem en intonatie is hierbij heel belangrijk. Je hoeft niet steeds met voer te belonen. Hou zijn aandacht eerst een paar seconden vast met je stem en je gekkigheid, en geef pas daarna een brokje of speel met hem
 • je bouwt de tijd dat je hond aandacht voor je heeft steeds verder uit.
 • Je blijft je hond belonen op deze manier zolang de andere hond in de buurt is. Zodra deze is verdwenen, verander je zelf weer in een saaie baas. Einde interactie met je hond.

Jouw hond baalt nu gewoon dat die andere hond aan de overkant van de straat weg is. Want jij doet nu geen leuke dingen met hem meer. Hij hoopt bijna dat er zo meteen weer een enge hond de hoek om komt, want dan ga JIJ weer gek en leuke dingen met hem doen: Hij heeft een andere emotie gekoppeld aan de aanwezigheid van een andere hond!

2014-07-19 10.58.10Deze oefening en andere oefeningen zoals o.a.
Jazz up and settle down
Kom en Zit
stap stap ZIT worden door beide groepen honden gedaan in verschillende sessies. Daarbij oefenen we eerst alleen op de plaats, gaan gaan we langzaam rondjes lopen, dan gaan we kriskras door elkaar, en we eindigen met de oefening waarbij we in 2 tegengestelde cirkels langs elkaar lopen en halt houden bij onze tegenliggers.
De afstand tussen de personen is 2 meter. De mensen geven elkaar een hand maar blijven op hun hond letten en belonen voor goed gedrag.

Wat als hij toch reageert?

Is de hond al net over zijn ‘reactiegrens’ heen, dan gebruikt je een andere intonatie in je stem. Je vertelt hem in duidelijke taal direct dat dit NIET is wat je wilt. Ian gebruikt dan ook de lijn om de hond weer bij de les te halen. Dan staat er dus spanning op de lijn. Maar zodra de hond weer aandacht voor hem heeft, gaan meteen de lijn weer los en is Ian weer de Vrolijke Frans.

Tijdens die ene seconde dat de hond het ongewenste gedrag vertoont krijg hij een norse opmerking, maar de overige minuten dat hij wél doet wat Ian wil, wordt hij constant geprezen.De hond snapt nu wat de bedoeling is. Ja, dat is een correctie. Maar een correctie die geen pijn of angst veroorzaakt bij de hond (zie ook het blauw vlak in het schema van Ian) En wordt gevolgd door een waterval van stembeloningen.

Hij varieert ook in de intensiteit van de verbale feedback. Gedraagt de hond zich goed wanneer de andere hond op 50 meter afstand is dan krijgt hij een rustige Braaaaaaf. Good boy! Maar passeert er een hond in zijn directe nabijheid en hij reageert snel op de directe taal van zijn baas dan krijgt hij een enorme lofzang die maar doorgaat en doorgaat!

  

Hoe zit het met de stress?

Is dit alles nu niet enorm stressvol voor deze honden? Ja en nee. Natuurlijk ervaart de hond stress als hij buiten met je wandelt en er komt een andere hond aan waar hij naar reageert. Stress en een slechte socialisatie zijn de twee belangrijkste oorzaken voor het reactief zijn van honden.

Los het zelf maar op
Zoals je eerder in dit artikel kunt lezen kan de eigenaar ook een rol spelen in het ontstaan/verergeren van die stress. Stress bij een hond kan soms ook ‘verstopt zitten’ in ander gedrag. Honden die heel strak en netjes reageren tijdens obedience-oefeningen lijken goed te gehoorzamen maar kunnen stijf staan van de stress.  Ze hebben geen leuk leven.
Een hond die dagelijks aan de lijn wordt uitgelaten, daar steeds honden bij tegenkomt waar hij iets mee ‘moet’, heeft steeds stress. Zeker als de eigenaar niet weet wat hij ermee aanmoet. De eigenaar zit ook niet goed in z’n vel en voila, we hebben een negatieve wisselwerking. Het probleem wordt alsmaar erger.

Duidelijkheid geeft rust
Maar een hond die duidelijke feedback van zijn baas krijgt, en beloond wordt voor het goede gedrag weet waar hij aan toe is. En krijgt ook de káns om het goed te doen en daarvan te leren. Het moment van de feedback kan in sommige gevallen stressverhogend zijn, maar de rust die het op de langere termijn oplevert ‘heiligt de middelen’, zoals Ian zo mooi zei.
En zo drastisch zijn die middelen helemaal niet. De hond wordt alleen duidelijk gezegd wat de bedoeling is…..

En hoe ging het met Xena?

2014-07-19 11.20.33

Vandaag doe ik helemaal NIKS!

Mijn eigen hond heeft tijdens deze workshopdag niet echt reactief gedrag laten zien. Er was slechts 1 hond van het ras dat haar heeft aangevallen. En ze heeft hier niet gegeneraliseerd naar andere rassen. Op zich prima. Ik kan me voorstellen dan het publiek dacht “wat doet die blonde lieve lab in deze workshop’?

Nou mensen, na afloop stond ik de spullen in mijn auto te laden, mijn pols door de lijn geslagen. Wat maar goed was ook, want ik werd bijna gelanceerd: HET RAS kwam voorbij wandelen….. Gelukkig, dacht ik nog. Anders heb ik deze workshop helemaal voor niks gedaan….. 🙂

 

Meer lezen/kijken

Verslag van de oefeningen tijdens deze workshop ( door andere deelnemer)
Verslag Off-leash Reliability & Games Workshop  19 & 20 juli 2014  (door andere deelnemer)
Dog Star Daily
DVD ‘Fighting’  met uitleg hoe je een Growl Class op kunt zetten
Mijn hond trekt aan de lijn

renate van der Hagen ondertekening 990066

 

[begin]
Over de schrijver


Ik ben een ondernemend hondenmens, met een speciale passie voor hondengedrag en neuswerk. Dat heeft geleid tot Dogadvice Praktijkspeuren en Kynologisch advies. Ik beleef erg veel plezier aan het geven van speur- en andere neuswerklessen. Competitie in hondenactiviteiten vind ik niet belangrijk, activiteiten/hulp passend bij de 'aard van het beestje' des te meer. Mijn missie is om honden en hun mensen samen te brengen, zodat ze als een goed op elkaar ingespeeld team door het leven kunnen. De weg naar het doel toe is belangrijker dan het doel zelf. Snappen jullie het nog? That's me.

7 Responses to Verslag Ian Dunbar Growl Class Workshop 2014
 1. Tjeetje Renate , wat kun jij dat toch goed
  Ben heel erg blij met je verslag, was er zelf bij maar dit maakt het nog zoveel duidelijker
  Super bedankt en succes met Xena

  Lieve groet,

  Ricky

 2. Fantastisch dat je zo snel zo’n helder en toegankelijk, goed verslag kunt schrijven. En fijn dat je het met ons allemaal deelt, en zo de kennis voor veel meer mensen toegankelijk maakt!

 3. hai Renate,
  wat een leuk helder en duidelijk verslag, dank! succes met je hond!

 4. bedankt voor je duidelijke en heldere verslag. Ik was er de eerste dag niet bij, maar de andere 2 dagen wel. zo heb ik een mooi beeld bij de eerste dag.
  Succes met het verder conditioneren van je hond!

 5. Hi Renate,
  Dank voor je heldere verslag!
  We troffen elkaar even voor de workshop, ah wat een heerlijke lab..en wat een mooi tuig heb je..enfin Xena lijkt onze Summer (3, 1/2 jaar) wel, die we uiteindelijk toch thuis lieten. De workshop met zoveel andere reactieve honden durfde ik toch niet aan. Was (terecht…?) onzeker over de situatie en we besloten te observeren en leren! En dat hebben we zeker gedaan! Grote verschillen gezien in de honden en de begeleiding van de baasjes, maar een ieder zo dol op zijn/haar hond. Ikzelf heb vooral veel gekeken hoe Xena het deed, of moet ik zeggen wat en hoe jij haar begeleidt..wat een feest om te zien..en wat een band tussen jullie..Xena vond t allemaal prima, rotsvast is het vertrouwen in elkaar, mooi.
  Wb onze Summer, ik heb inmiddels de manier gevonden die ons het meeste past..een beetje van Ian (zeer jolly!) en van Emma Parson en anderen, veel gelezen en soms het gevoel gehad ’t wiel uit te vinden’ .. (…Hondenschool van Laar..Jolein geweldig, maar te ver om elke week te gaan..) het is een proces, maar leerzaam en mèt plezier en resultaat.
  Nogmaal, dank voor je leuke verslag!
  Vriendelijke groet,
  Annelies, Uihtoorn.

 6. Zo goed dat je deze dingen leest, ik ben nu sins 2 jaar op een positieve manier met mijn hondje aan het trainen.
  En het is al zosterk verbeterd.
  Met visite moet ik nog meer trainen, dat blijft wat lastig omdat ik iet zo veel visite krijg.

  Groetjes Rosa.


[begin]

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.