Wat is detectietraining?

Dogadvice Detection Games

Detectie training is een vorm van neuswerk waarbij de hond geleerd wordt om een specifieke geurstof of geurbron op te sporen.
De hond maakt door middel van specifieke lichaamstaal aan zijn handler duidelijk dat hij de gezochte stof gevonden heeft.

Dogadvice Detection Games
Dogadvice geeft detectielessen die aansluiten bij de filosofie van de sport Nosework die in diverse landen wordt bedreven. Het doel dat Dogadvice nastreeft met deze lessen is dat ELKE hond succesvol kan zijn in het neuswerk op een manier die past bij de individuele hond. We streven er niet naar om een hond klaar te stomen tot ‘wedstrijdniveau’, maar stellen plezier en succes op eigen niveau voorop. Daarom heet de detectietraining hier dan ook Dogadvice Detection Games.

Een goed fundament is de basis

De detection games zijn geschikt voor alle huishonden.
Door heel veel aandacht te besteden aan een goed fundament in het detectiespel, kunnen honden later zoekingen doen in ruimtes in gebouwen, voertuigen, maar ook buiten.

Bij de Detectiegames werkt de hond, net zoals bij het praktijkspeuren, zelfstandig, met weinig hulp/begeleiding van de handler. En ook nu is het de taak van de handler om zijn hond goed te ‘leren lezen’.

Een detectiehond werkt soms los, soms aan de lijn en wordt aan het begin van de training ‘ingeprent‘ op een bepaalde geurstof. We werken bij voorkeur met essentiële oliën, zoals anijs, vanille, of berk. Er is keus genoeg. Je kunt zelf bepalen welke geur je je hond wilt laten zoeken.
Zoals eerder gezegd besteden we erg veel tijd aan deze inprenting. Het is de basis. En met deze basis kunnen we verder met de detectie-uitdagingen!
Lees hier welke stappen jullie kunnen gaan zetten!