Wat is K9 neuswerktraining?

Neuswerk voor alle honden

Neuswerk is HOT op dit moment. Er zijn veel vormen van neuswerk. De meest bekende vormen zijn speuren, detectie en reddingshondenwerk. K9 neuswerk is een vorm die valt onder de noemer ‘detectie’.
Het gros van de detectiecursussen die momenteel overal worden aangeboden zijn een afgeleide van het professionele detectiewerk (nacotica, explosieven). Een hond speurt een bepaalde stof op en ‘verwijst’ die. Een specifieke verantwoordelijke taak uitgevoerd door specifieke highdrive zoekhonden.

K9-neuswerk is een op zichzelf staande neuswerk sport die geschikt is voor alle honden. Ook voor de honden met wat minder natuurlijke zoekdrive. Inderdaad, onze gewone huishond! De methodiek is daarom ook anders dan die wordt toegepast in de professionele detectiewereld.

K9 Nose Work®
We volgen de filosofie en methodiek van de Amerikaanse sport K9 Nose Work®. We volgen daarbij de richtlijnen van de NACSW. De NACSW is de oudste organisatie op het gebied van K9 neuswerk. (sinds 2008).
De grondleggers van deze vorm van neuswerk zijn Ron Gaunt, Amy Herot en Jill Marie O’Brien. In Amerika (en ook in enkele scandinavische landen, Canada en Australië) wordt K9 Nose Work® ook in competitievorm beoefend.

Filosofie en methodiek

Het doel dat Dogadvice met deze lessen nastreeft is dat ELKE hond succesvol kan zijn in het neuswerk op een manier die past bij de individuele hond. Bij K9 neuswerk staat de hónd centraal en leert hij/zij geheel zelfstandig, zonder hulp of aanwijzingen van de handler, te werken. Er wordt heel veel aandacht besteed aan het fundament: zelfvertrouwen, emotie en motivatie. We kijken naar het gedrag dat de hond van nature laat zien. Er wordt in principe geen specifiek verwijsgedrag bij de bron aangeleerd.

Bij de handler ligt dan ook de nadruk op het leren kénnen (lezen) van het specifieke (onwillekeurige, en dus natuurlijke) gedrag dat de hond bij het zoeken naar de bron en bij het vinden van de bron laat zien. En ook het correct timen van de beloning is een vaardigheid die de handler zich eigen gaat maken.

“De geurbron traint de hond, niet de handler”
(Stacy Barnett)


Door de hond te laten leren in zijn eigen tempo is het mogelijk voor álle honden om succesvol te zijn in deze leuke neuswerksport.
Onzekere honden krijgen meer zelfvertrouwen, ‘stuiterballen’ gaan meer ontspannen te werk, en reactieve honden worden minder reactief. En last but not least, samen aan de slag met K9 neuswerk geeft jouw relatie en band met je hond een enorme boost! Lees meer over de therapeutische werking van neuswerk.

Door heel veel aandacht te besteden aan een goede basis in de training, kunnen honden later zoekingen doen in ruimtes in gebouwen, voertuigen, maar ook buiten. De hond werkt soms los, soms aan de lijn en wordt aan het begin van de training ‘ingeprent‘ op een bepaalde geurstof. De honden zoeken bij het K9 neuswerk naar essentiële oliën: met de geuren Berk (birch), Anijs (anise) en Kruidnagel (clove).
Zoals eerder gezegd besteden we erg veel tijd aan de inprenting van deze drie geuren. Het is de basis. En met deze basis kunnen we verder met de uitdagingen!
Lees hier welke stappen jullie kunnen gaan zetten!