WAT IS PRAKTIJKSPEUREN?

Vermist persoon

Bij Praktijkspeuren werkt een hond, samen met zijn geleider (handler) een menselijk spoor uit. Het doel is het zo snel en effectief mogelijk vinden van een vermist persoon. Daarbij leert de hond de specifieke geur van 1 persoon te volgen, en geuren van anderen te negeren. Een concentratiespel voor je hond dus.

De trainingen vinden niet plaats op een hondenschool of trainingsveld, maar gewoon in de vrije natuur of, indien het speurteam daar aan toe is, in dorpen en centra. Bij Praktijkspeuren is er geen sprake van gehoorzaamheidsoefeningen. De hond volgt letterlijk zijn neus. Er wordt geen gedrag aangeleerd. De elke hond volgt het spoor op zijn eigen manier. Passend bij zijn ras, karakter en persoonlijk voorkeur.  Híj neemt letterlijk het voortouw!

Praktijkspeuren heeft het allemaal: U werkt samen met uw viervoeter, u geniet van de natuur en u leert kijken naar de lichaamstaal van uw hond, en ziet hoe hij helemaal in zijn element is als hij mag doen wat hij graag doet; zijn neus gebruiken!

We leiden geen speurteams op voor inzet bij zoekacties. De lessen zijn puur recreatief. Maar we trainen wél op een professionele wijze.

 

Menselijke geur

Bij het praktijkspeuren speurt de hond dus op menselijke geur. Ieder mens laat een eigen en specifiek geurspoor achter, net zo uniek als een vingerafdruk.  Een hond heeft een zeer goed ontwikkeld reukorgaan. Dit wordt nog weer eens duidelijk in het uitgebreid artikel dat Brenda Bouman van het Speurhonden Training Center heeft  geschreven.

Bij de praktijkspeurtrainingen loopt de ‘vermiste’ persoon een bepaalde route en verstopt zich aan het eind van het gelopen spoor. Het speuren gebeurt aan een lange speurlijn, de honden werken dus niet los van de lijn. Voordat de speurcombinatie van start gaat krijgt de hond van de handler de geur van de vermiste persoon aangeboden in de vorm van een voorwerp met zijn of haar geur.

De hond knoopt deze geur goed in zijn oren, of neus in dit geval, en gaat van start. Het is voor de speurhond nu de uitdaging om het juiste spoor te (blijven) volgen. U mag zelf ook aan de slag; u bent als handler druk met het observeren en interpreteren van de lichaamstaal van uw viervoeter. Daarnaast leert u tijdens de lessen hoe u de speurlijn het beste kunt hanteren, hoe u omgaat met verkeer/afleidingen etc. Ook de invloeden van verschillende weers- en omgevingomstandigheden komen aan bod.

 

Natuur of Urban

De (privé)lessen starten in een omgeving die het voor de hond niet te moeilijk maakt, dus een ondergrond van zand en organisch materiaal: het bos.

Voor de wat meer gevorderde speurcombinaties wordt de moeilijkheidsgraad opgevoerd en zetten we sporen uit op een verharde ondergrond zoals stenen en/of asfalt. U kunt dan denken aan bijvoorbeeld een industrieterrein of buitenwijk van een dorp. De uitdaging wordt daarna nog groter als we gaan speuren in een winkelcentrum of drukkere woonwijk. Dit alles vraagt natuurlijk om een zorgvuldige opbouw van de lessen.

 

Geef je hond een Nosejob!

De meeste huishonden van tegenwoordig hebben geen speciale taken meer. Ze worden vooral voor het gezelschap gehouden. Echt werken is er niet meer bij. Toch is het belangrijk om je hond ook geestelijk te (blijven) stimuleren.

Bij het praktijkspeuren hééft de hond een baan. Het vinden van de vermiste. En ze nemen die baan serieus. Tijdens de lessen zult u zien hoe het concentratie- en doorzettingsvermogen steeds groter wordt. Het vinden van de ‘vermiste’ wordt de ultieme beloning voor uw hond!

Ook honden die fysiek beperkt zijn door bijvoorbeeld leeftijd, gewrichts- of andere problemen kunt u op deze manier toch een baan geven. Daarnaast is zo’n job een goede uitlaatklep voor actieve honden, en groeien de wat onzekere types in hun zelfvertrouwen. Praktijkspeuren kan ook ingezet worden als onderdeel van gedragstherapie of revalidatie. Renate heeft voor Doggo.nl een speciaal artikel hierover geschreven: Lees meer over de therapeutische werking van Praktijkspeuren.

 

Welke honden zijn geschikt?

Voor Praktijkspeuren worden geen specifieke eisen gesteld aan de hond. Er wordt wel eens gedacht dat alleen honden uit de ‘werklijn’ dit kunnen. Niets is minder waar!

Elke hond heeft een neus dus elke hond kan speuren. Of dat nu een Duitse Dog, een Teckel, een Poedel of een niet te benoemen ras is. Dus ook de asielhond of de hond die is geadopteerd uit een ander land.

Honden van alle leeftijden kunnen starten met Praktijkspeuren. U kunt al komen speuren met pups vanaf 10 weken. Maar ook met pubers of honden op hoge leeftijd! Natuurlijk houden we tijdens de trainingen rekening met de conditie van hond én baas.